Slapen op het werk?: ziekenhuizen geven het voorbeeld

Personeelsmanagement
Het Radboudumc neemt maatregelen tegen de negatieve gevolgen van werken in de nacht. Geïnspireerd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat het Nijmeegse ziekenhuis onder meer slapen op het werk faciliteren.Mensen die in de nachtdienst werken, lopen volgens de Gezondheidsraad meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, stressverschijnselen en slaap- en concentratieproblemen. Van alle werkenden in Nederland werkt 8,6% ‘regelmatig in de nacht’, nog eens 6,4% werkt volgens het  Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘soms in de nacht’.

Gevolgen slaapproblemen
“Iedereen kan last krijgen van slaapproblemen. Echter, vrouwen en medewerkers die onregelmatig werken en nachtdiensten draaien, lopen het grootste risico”, zo constateert ook zorgverzekeraar CZ na uitgebreid onderzoek.  Maar liefst 64 procent van de werkenden voelt de impact op het werk. De gevolgen: stemmingswisselingen, verminderd denkvermogen, meer ongelukken, meer gezondheidsproblemen en meer verzuim.

Slapen in powernapkamers tijdens nachtdienst
Ook in het Radboudumc ervaren medewerkers de negatieve gevolgen van een verstoorde biologische klok. Medewerkers geven aan dat zij tijdens nachtdiensten minder goed slapen en een energiedip of verminderde concentratie hebben. Ze eten bovendien vaker ongezond en onregelmatig, waardoor ze ook meer last hebben van buik- en darmklachten.
Het Radboudumc presenteerde onlangs maatregelen om het werken in de nachtdienst te verbeteren. Zo faciliteert het Nijmeegse ziekenhuis powernaps op de Intensive Care afdeling. Het Radboudumc biedt haar IC-medewerkers de mogelijkheid om tijdens de dag- en nachtdienst gebruik te maken van powernapstoelen. Deze stoelen zijn geplaatst in vier powernapkamers, die voorheen stiltekamers waren. Op de deuren hangen bordjes met ‘powernapkamers’, zodat dit voor zowel medewerkers als patiënten en bezoekers duidelijk is. Medewerkers kunnen zich er terugtrekken om gedurende zo’n twintig minuten te ontspannen of even te slapen om zodoende te herstellen. 

Maatregelen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
De maatregelen in het Radboudumc zijn geïnspireerd op een soortgelijke ontwikkeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar introduceerde de Intensive Care vorig jaar al maatregelen om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden speciale brillen – dezelfde die piloten gebruiken om een jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren – en gezonde voeding geïntroduceerd.
Salet besloot na een bijeenkomst over burn-out in actie te komen op haar eigen afdeling. “Te beginnen bij het draaglijker maken van de nachtdienst. Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord. Het is bewezen dat een powernap van twintig minuten je een energieboost geeft.”

Onderzoek naar de effecten
Jo van Bussel, unithoofd van de IC in het Bossche ziekenhuis, verteld over de stoel dat die voornamelijk ’s nachts wordt gebruikt, maar ook in de dag- en avonddienst. “De rustgevende muziek in de stoel brengt de medewerker tot een waar zenmoment”, aldus Van Bussel.

Powernap tijdens nachtdienst in cao’
Zeker in nachtdiensten maakt een powernap een groot verschil, aldus powernapspecialist Kasper Janssen. “Het zou in cao’s geregeld moeten worden dat het mogelijk is om voor, tijdens of na de nachtdienst een powernap te doen”, vertelde hij eerder.

Powernap op het werk: wie durft?
Het is bekend dat het risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt door de ontregeling van de biologische klok. Met een powernap kun je de ergste schade enigszins opvangen. Als je kort voordat de nachtdienst begint even voorslaapt, voorkom je dat vermoeidheid je tijdens het werk overvalt.”
“Driekwart zag in dat een powernap positief uitwerkt op hun gezondheid en productiviteit. De helft gaf echter aan daadwerkelijk gebruik te willen maken van een powernapruimte.

Bron: PW

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.