Aantal Artsen met burnout klachten neemt sterk toe. Ziekenhuizen doe er iets aan…..!

Het aantal artsen in opleiding dat kampt met burnout klachten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Iets minder dan eenvijfde van de artsen scoort hoog op klachten als emotionele uitputting en depersonalisatie.

Uit een enquête naar de gezondheid en arbeids- en opleidingsomstandgheden van jonge medisch specialisten, blijkt dat 18,8 procent van de respondenten een verhoogde kans heeft op een burnout omdat zij hoog scoren op de Burn Out Schaal. Een derde van deze hoogrisicogroep scoort hoog op emotionele uitputting, 34 procent op depersonalisatie en 12 procent scoort laag op persoonlijke betrokkenheid. 

Te hoge werkdruk
De klachten zijn toe te wijzen aan een te hoge werkdruk, te veel life events zoals het krijgen van kinderen, zwangerschap of verhuizing, een gebrek aan autonomie en persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme.

Arbeidstijden overschreden
Het blijkt dat er gemiddeld acht uur per week wordt overgewerkt zonder dat daar compensatie in tijd of geld tegenover staat. Eén op de zeven artsen zegt regelmatig pauze te kunnen nemen tijdens het werk. Verder kan slechts 15 procent van de aios aan het einde van de werkdag direct naar huis. Na een aanwezigheidsdienst kan minder dan 10 procent direct huiswaarts. 

Ziekte
Ook blijkt dat wanneer jonge dokters langdurig afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap, er in 70 procent van de gevallen geen vervanging wordt geregeld. Deze ontwikkeling is echt zorgelijk. Op deze manier worden de andere dokters extra belast, waardoor de kans nog groter is dat ook zij gezondheidsklachten krijgen.

Werkgevers dienen hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat dokters op een veilige en gezonde manier kunnen werken.

Rocking Relax Chair

Ziekenhuizen: doe er wat aan…

#relaxstoel #rockingrelaxchair #burnout #stress #arts #aios #ziekenhuizen

Bron: de beroepsvereniging de jonge specialisten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.