Doe een powernap in je nachtdienst

Zorg ervoor, dat je voor je jezelf zorgt
Nachtdienst doen is zo wie zo geen pretje. Het put je uit en het verstoord je levensritme. Veel mensen vinden het balen en zijn daarna dan ook erg uit hun doen. Het trekt een wissel op de uithoudingsvermogen.

Daar kunnen we wat aan doen. Wanneer je er voor zorgt, dat je voor jezelf zorgt!! We weten dat het houden van een kort #dutje oftewel een #powernap daarna je alertheid tot 35% kan verhogen. Doe dus een powernap!

Powernap
Een #Powernap is magisch. Het is de meest effectieve manier om als je moe en sloom bent om na de powernap wakker te wordend met een verfrissend gevoel. Onderzoeken hebben aangetoond dat een powernap veel beter is dan bijvoorbeeld een wandelingetje.

Voordelen
Er is ook aangetoond dat Powernap vele gezondheid voordelen heeft. Een powernap verbeterd het leren en het geheugen, voorkomt stress, verhoogd creativiteit, vergroot productiviteit en verlaagt zelfs het risico van hartfalen.

Doe het kort.
Een korte nap van 20 minuten is vaak het makkelijkste op het werk te doen.. Het past immers precies in de pauze. Omdat je dan niet zo diep slaapt, voel je je daarna niet duf en suf. Een powernap kan je “on the job performance” wel met 35% verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek bevestigd dit.

Doe het vaker
Wanneer je een enkele keer een powernap doet, zul je moeite hebben met in slaap komen. Het is immer allemaal nieuw voor je. Doe je het vaker dan ga je er aan wennen dat het kan en dat het mag! Je kan dan al binnen 1 minuut in slaap vallen.

Kies het juiste hulpmiddel
Er zijn een aantal producten op de markt die zich richten op de powernap. Van een slaapkast tot een trilmatras. Van gele brillen tot blauwe brillen. Er is echter maar 1 actief speciaal gemaakt product voor de powernap en dat is de Rocking Relax Chair.

Schommelen is veelvuldig Wetenschappelijk bewezen
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de voordelen van schommelstoelen in vele gebruiksgebieden. Allemaal wijzen erop dat de voordelen van schommelen opleverd dat je snel en effectief rustig en kalm te gaat worden. In de ouderenzorg is de Rocking therapie dan ook internationaal bekend.

Muziek
In allerlei branches wordt gebruik gemaakt van muziek om iets te onderstrepen. Denk maar aan film muziek. Muziek maakt het spannend of juist erg rustig. Ga maar eens naar een film kijken zonder muziek. Een totaal andere ervaring. De Rocking Relax Chair met ingebouwde rustgevende muziek zorgt voor een prima ontspanning

Automatische programma’s
De Rocking Relax Chair heeft twee automatische programma’s welke de powernap perfect ondersteunen. Het Relax programma geeft 20 minuten een totale ontspanning. Het refresh programma zorgt ervoor dat je verkwikt wakker wordt na 20 minuten.

Zorg dus voor jezelf
wanneer je in de zorg werkt en je moet constant voor anderen zorgen trekt dat een wissel op je. Wanneer dat ook nog een in de nachtdienst is is dat dubbel lastig. De Rocking Relax Chair ondersteund je goed te zorgen. Voor jezelf en voor anderen.

In de Praktijk
Nu kunnen we dat we zo zeggen, maar dat moet je echt ervaren. Daarom helpen we je graag een praktijk test op te zetten om te zien hoe de Rocking relax Chair zijn werk doet! Hoe je kunt genieten van de voordelen van schommelen en muziek.

Huren
Om dit zelf te beoordelen kun je de Rocking Relax Chair eerst huren. Wanneer je daarna besluit om de Rocking Relax Chair te kopen, dan krijg je je betaalde huur terug. Is dat niet een geweldig voorstel? Bevalt het niet? Dan stuur je de stoel terug.

www.rockingrelaxchair.nl

De Powernap verdient een plaats in CAO

Ervaringsdeskundigen zeggen: ‘Recht op powernap verdient plaats in cao’

11 september ’19

Artsen en verpleegkundigen op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc in Nijmegen kunnen sinds half mei dit jaar hun batterij opladen in speciale ‘powernapkamers’. Meer dan zeventig procent van de medewerkers maakt er minstens één keer per nacht gebruik van. De ervaringen zijn positief, volgens zorgmanager Mieke Meulendijks die zich persoonlijk inzette voor de slaapfaciliteit. Ze liet zich inspireren door het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) dat eind vorig jaar de primeur had. Astrid Salet, internist-intensivist bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zegt: “Voorzieningen om tijdens of meteen na je nachtdienst een powernap te doen, moeten in de cao geregeld worden.”

Dat nachtwerk je gezondheid niet ten goede komt en vreet aan je energieniveau, is algemeen bekend en erkend. Dat geldt voor alle sectoren, maar in de zorg is extra aandacht vereist voor de problematiek. Ten eerste omdat nachtdiensten permanente waakzaamheid vereisen, ten tweede om een halt toe te roepen aan de uitstroom van met name IC-personeel. Toch dringt de noodzaak tot het treffen van maatregelen slechts druppelsgewijs tot de sector door. Internist-intensivist Astrid Salet: “In 2017 waarschuwde de Gezondheidsraad al voor de schadelijke effecten van nachtdiensten. Dat is nauwelijks opgepikt, noch door de politiek, noch door het bedrijfsleven en de zorg. Ik zie nu pas een lichte kentering.”

Nachtwerk verstoort je biologische klok

Nachtwerk verstoort je biologische klok. Het gevolg op korte termijn is: slapeloosheid, energiedips en verminderde concentratie. Daarnaast zijn er serieuze aanwijzingen dat veelvuldige nachtdiensten op de langere termijn kunnen leiden tot een verhoogde kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Er wordt zelfs een relatie gelegd met borstkanker, maar daar bestaat nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Astrid Salet, internist/intensivist Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Dit móet veranderen!”

Astrid Salet, die zelf al meer dan dertig jaar onder de meest uitdagende omstandigheden nachtdiensten draait, nam de waarschuwingen en adviezen van de Gezondheidsraad wel serieus. Samen met een collega trok ze bij de directie en de arbodienst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de bel en zei: dit móet veranderen. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en nam het draagvlak voor het treffen van maatregelen snel toe. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd trendsetter.

“Alles bij elkaar, de stoelen, de brillen en de speciale voeding die we ’s nachts en overdag aanbieden, kosten de maatregelen veel geld”, zegt Astrid Salet. “Maar als je dit afzet tegen de kosten van de apparatuur die we hier op de Intensive Care hebben staan, is het helemaal niets. We hebben berekend dat het gaat om een investering van één euro per persoon per dag. Waar hebben we het dan over? Je krijgt enorm veel terug voor die ene euro: fittere medewerkers en meer veiligheid en kwaliteit voor de zorgverlener én de patiënt. Echt, de waakzaamheid gaat met sprongen vooruit. Dat verklaart waarom de belangstelling vanuit onze en andere sectoren groot is. Ik denk dat we al wel dertig ziekenhuizen op bezoek hebben gehad. Ons voorbeeld wordt opgevolgd.”

Nachtdiensten als reden voor vroegtijdig einde aan gedroomde loopbaan

Mieke Meulendijks, zorgmanager Radboudumc: “Goede voorzieningen zijn cruciaal om de continuïteit van de Intensive Care veilig te stellen.”

Een van de ziekenhuizen die in ’s-Hertogenbosch op de koffie ging, was het Radboudumc uit Nijmegen. Zorgmanager en oud-IC-verpleegkundige Mieke Meulendijks is nog steeds enthousiast over het werkbezoek. Binnen haar managementrol is de duurzame inzet van zorgprofessionals een belangrijk punt van aandacht. Bovendien heeft ze te maken met een structureel tekort aan IC-personeel en zijn nachtdiensten een van de redenen waarom leerling-verpleegkundigen vroegtijdig een punt achter hun gedroomde loopbaan zetten. “Onregelmatige diensten en vooral nachtdiensten zijn steeds minder populair. Daar zullen we écht iets aan moeten doen om de continuïteit op de Intensive Care veilig te stellen.”

 Pilot op Intensive Care

Mieke stelde een werkgroepje samen, formuleerde een plan van aanpak en presenteerde dat aan het management. Er kwam vrijwel direct toestemming en financiële ondersteuning. Het Radboudumc schafte vier powernap-stoelen aan, en maakte ruimte voor powernapkamers. De voorzieningen zijn nu nog als pilot beperkt tot de Intensive Care. Maar de ervaringen zijn dusdanig, dat er een reële kans bestaat dat alle nachtwerkers van het ziekenhuis in de nabije toekomst in hun werkomgeving een legitiem en verkwikkend hazenslaapje kunnen doen.

“Even legitiem je ogen dicht mogen doen… dat doet wonderen.”

Er is bewust niets geregeld rond het gebruik van de voorzieningen. Mieke: “We werken hier met hoogopgeleide mensen, dus dat regelt zichzelf. Wie behoefte heeft aan een powernap, maakt binnen de eigen verantwoordelijkheid gebruik van de voorziening. Even je ogen dicht en ontspannen – niet langer dan twintig minuten, want je mag niet in een diepe slaap vallen! – doet echt wonderen. We weten dat mensen in de praktijk sowieso af en toe wegdommelen, maar dan in een ongemakkelijke houding en zonder het zelf te reguleren. Nu bepaal je je eigen moment, gebruik je een speciale stoel en stel je een eigen programmaatje in om te ontspannen of jezelf te activeren. Iedereen is enthousiast, de belangstelling vanuit andere afdelingen is enorm.”

Pakket aan maatregelen om nachtdiensten aantrekkelijker te maken

De powernap-faciliteiten zijn slechts één onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen dat het Radboudumc treft om nachtdiensten minder belastend en aantrekkelijker te maken. Er gaat veel aandacht uit naar het beschikbaar stellen van gezonde voeding in de nachtelijke uren en er zijn brillen beschikbaar, die helpen om ’s nachts wakker te blijven. Tot slot is er een pilot gestart, die medewerkers zoveel mogelijk zeggenschap moet geven over het invullen van de roosters.

Of de maatregelen een halt gaan toeroepen aan de uitstroom van zorgprofessionals die zich op de Intensive Care sterker manifesteert dan op andere afdelingen, kan alleen de toekomst uitwijzen. De ervaringen zijn zeer goed. Dat er eindelijk serieus aandacht wordt besteed aan de problematiek rond nachtdiensten, wordt op de werkvloer bijzonder op prijs gesteld. Mieke Meulendijks: “We hebben er een gezamenlijk project van gemaakt, waar alle disciplines bij betrokken zijn. Het draagvlak is enorm en ik kan alle ziekenhuizen aanbevelen om hetzelfde te doen.”

“Ik zie significante verbeteringen en weet zeker dat we dat wetenschappelijk gaan bewijzen.”

Astrid Salet van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, onderschrijft dit van harte als ‘powernap-pionier en –ambassadrice’. Ze is ervan overtuigd dat de mogelijkheid om onder optimale omstandighde voordelen voor jouw organisatieeden en volledig legitiem een hazenslaapje te doen, helpt om gezondheidsrisico’s te verkleinen. Rationeel als ze is, beseft Astrid dat het wetenschappelijke bewijs daarvoor nog geleverd moet worden. Om de wetenschap aan de praktijk te koppelen, volgt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum een representatieve groep artsen en verpleegkundigen. De uitkomst van dit onderzoek staat geagendeerd voor begin 2020. Astrid hoeft de uitslag niet af te wachten om op basis van wat ze om zich heen ziet gebeuren vast te stellen dat de maatregelen resulteren in significante verbeteringen. Ze zegt: “Dit moet gewoon als vanzelfsprekend in de cao worden vastgelegd.”

Door: Nationale Zorggids / Ton Hilderink

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een Powernap en de voordelen voor jouw organisatie? Neem dan contact op:

Een Powernap of middagdutje is gezond

Een middagdutje of Powernap is gezond, dat weten we.. Wegdromen is bijkomen, mits je je powernap op de juiste manier tot stand brengt. Een goed dutje werkt verfrissend en verkwikkend en hoeft helemaal niet lang te duren.

Overdag een uiltje knappen heeft tal van voordelen. Een middagdutje is geen vervanger van een goede nachtrust, maar het is een extraatje. Als je weer eens met je handen in het haar achter je bureau zit, biedt een powernap uitkomst. Een twintig minuutjes durende Powernap zorgt voor nieuwe inzichten, rust in je hoofd en veel inspiratie.

Tijdstip

Een middagdutje heet niet voor niets een middagdutje: als je ’s ochtends al wegdommelt, heb je daar niet zoveel aan. De nacht is net voorbij en als je gelijk na het opstaan je bed weer induikt, kom je er niet meer uit. Volgens psychologen ben je de eerste drie uur van je werkdag het productiefst: van deze uren moet je dus gebruikmaken. Als je je ogen dichtdoet in de late middaguurtjes, verstoor je je nachtrust. Je maakt het jezelf dan heel lastig om ’s avonds de slaap te vatten.

Het ideale tijdstip voor een middagdutje is rond een uur of twee. Dat blijkt ook uit onderzoeken van vele universiteiten De wetenschappers toonden aan dat werken na de lunch helemaal geen zin heeft. Door de glucose in het eten zouden de hersencellen stoppen met de orexine productie, een signaalhormoon dat ons wakker houdt. Het kan dus kloppen dat je je na het middageten wat slaperig voelt. De perfecte timing om een dutje te doen dus.

Lengte

Aan een powernap van twintig minuten genoeg. Deze periode is voldoende om rust te creëren en daarna fris en energiek wakker te worden. Je slaapt namelijk in verschillende fasen. De eerste fase is de tijdsspanne waarin je in slaap valt. In de tweede fase komt je lichaam tot rust, maar slaap je nog niet heel diep. Het is het beste om in deze lichte slaapfase wakker te worden. Als je langer doorslaapt, beland je in de diepe slaapfase. Wakker worden is dan heel vervelend: je voelt je suf, sloom en vermoeider dan voor je slaapje.

Frequentie

In het begin is het misschien lastig om in slaap te vallen. Overdag dutten zit immers nog niet in je ritme. Je lichaam heeft zeven dagen nodig om te wennen aan een dagelijkse powernap. Als je gewend bent aan een dutje, is de kwaliteit beter. Je valt sneller in slaap en de goede werking komt dan het best tot zijn recht. Als je af en toe een middagdutje doet, breng je je natuurlijke slaap-waakritme alleen maar in de war, aldus professor Maas van de Cornell University.

Tips

 • Drink een kop koffie voor je middagdutje. De cafeïne in de koffie bestrijdt adenosine, een stofje in je hersenen dat je moe maakt. Na twintig tot dertig minuten werkt de cafeïne in. Als je na twintig minuten wakker wordt, ben je weer helemaal opgepept. Een dubbele opkikker!
 • Zet voor je je ogen dicht doet een wekker. Zo voorkom je dat je langer dan twintig minuten slaapt en in de diepe slaapfase terechtkomt. Als je weet dat je niet gelijk in slaap valt, kan je je wekker ook na 25 minuten af laten gaan.
 • Maak gebruik van een hulpmiddel zoals de www.rockingrelaxchair.nl
 • Eet voor je gaat slapen een kleine hoeveelheid van deze slaapverwekkers:
 1. kersen: bevat tryptofaan, een aminozuur dat invloed heeft op je slaaplust
 2. amandelen: helpen je spieren licht te ontspannen
 3. pompoen- of zonnebloempitten: rijk aan tryptofaan
 4. banaan: bevat melatonine
 • Drink een glas (warme) melk of een kopje kamillethee. Zuivelproducten bevatten calcium, dit bevordert een rustige slaap. Kamille werkt ontspannend.
 • Zet je mobiel uit en zorg dat je niet gestoord kan worden.
 • Was je gezicht na je powernap met een plens koud water. Dit zorgt ervoor dat je gelijk wakker bent.

Bron: onder andere “gezondheidsnet”.

Serieuze slaapproblemen? “Doe een Powernap.

Mensen met slaaptekort functioneren minder goed op het werk. Eén op de zes werknemers heeft serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk, waardoor fouten op de loer liggen.

Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Meer dan de helft (59 procent) van de slecht slapende werknemers heeft last van concentratieproblemen. Een kwart geeft aan fouten te maken door het gebrek aan een goede nachtrust.

slaap problemen of Powernap?

Kort lontje

Wie te weinig (minder dan 7 uur) slaapt, functioneert simpelweg niet optimaal. “Met name de voorkant van je hersenen is gevoelig voor te weinig slaap”, weten slaapconsulenten. “Organisatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit: het gaat daardoor allemaal achteruit. Je bent minder geconcentreerd, kunt je aandacht er slecht bijhouden en ook je geheugen en vermogen om nieuwe dingen te leren gaan achteruit. Je krijgt een stuk minder gedaan.” En dat is nog niet alles. Een slaaptekort heeft ook emotionele gevolgen. “Je bent humeuriger en hebt een korter lontje, waardoor je eerder aanvaringen krijgt met collega’s. Daarnaast kost het meer moeite om anderen te interpreteren.” 

Piekeren over werk

Kortom: je baas heeft veel meer aan je als je uitgeslapen op het werk verschijnt. Maar dat valt soms niet mee. Dat mensen wakker liggen, komt volgens het onderzoek vaak door het werk. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan wakker te liggen vanwege zorgen over hun baan. Opvallend: het percentage over werk piekerende mannen is hoger (55 procent) dan vrouwen (44 procent). Vrouwen kunnen vaker niet slapen vanwege privéproblemen. Mensen met slaaptekort zijn grofweg in te delen in twee groepen;. “Aan de ene kant de mensen die moeilijk in slaap vallen en blijven. Aan de andere kant de groep die in principe moeiteloos in slaap komt, maar simpelweg te laat naar bed gaat omdat andere dingen voorrang krijgen.”

Powernap

Met name voor die laatste groep kan een Powernap ‘in de baas z’n tijd’ nuttig zijn. Het Zilveren Kruis pleit voor zo’n powernap op kantoor. “Het is een goede investering van je tijd. Je hebt er zeker drie uur profijt van. Je concentratie gaat omhoog, net als je humeur, je geheugen en je vermogen om dingen te leren.” Het ideale hazenslaapje duurt 20 minuten. “Je moet niet in de diepe fase van de slaap terechtkomen en daaruit moeten ontwaken. Dat werkt averechts, tenzij je een hele slaapcyclus doorloopt van 90 tot 100 minuten. Maar daar heb je de tijd niet voor op het werk.” Het beste moment om even de ogen te sluiten is om 14:00 uur. “Dan ben je gemiddeld het minst scherp.”

Ondergeschoven kindje

Leuk idee zo’n middagdutje, maar grote kans dat je baas niet juicht van enthousiasme als je vanmiddag aankondigt dat je even een Nap gaat doen. “Er rust nog een soort taboe op slaap”. “Veel mensen associëren slapen helaas met lui zijn.” Dat moet veranderen. Bedrijven zouden een goede nachtrust meer moeten stimuleren, omdat ze zelf gebaat zijn bij uitgeruste werknemers. “Veel bedrijven zijn bezig met de gezondheid van hun werknemers en focussen daarbij vooral op beweging en voeding. Slaap is een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl het daar allemaal mee begint. Als je niet goed slaapt, ben je ook meer geneigd om ongezond te eten en minder geneigd om te gaan sporten.”

Bron: rtlnieuws.nl: 12 september 2016 11:35

Neem contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen uw werknemers 35% meer te laten presteren na de Powernap.

How to Power Nap at Work

An afternoon power nap can recharge your body and mind—providing you with the needed energy to tackle the second half of your day.

A 10- to 20-minute afternoon power nap can improve your concentration and sharpen your motor skills.

Benefits of power napping

Before we talk about how to incorporate power naps into your workday, let’s review the benefits. The goal of a power nap is to reap the revitalizing benefits of sleep in the least amount of time, which for most people is 10 to 20 minutes. After waking from your power nap you will likely enjoy:

 • Improved concentration and alertness
 • Better memory recall
 • Reduced stress levels
 • Increased stamina
 • Sharpened motor skills

You run the risk of entering slow-wave sleep if you nap for longer than 30 minutes. This can be counterproductive, as many people feel sluggish after waking up from slow-wave sleep. On the other hand, every person is different so a longer nap may leave you feeling refreshed. My advice to my patients is to experiment with different nap lengths until they find what works best for them.

Find a safe and private place to power nap

If you’re like most people, your office doesn’t have a designated room for napping. So where can you find an isolated and relaxing location to help you fall asleep? Any of the following places may fit the bill:

 • Your office. You’re way ahead of the game if you have a private office. Simply press “do not interrupt” on your phone, switch off your computer, and shut your door. Consider stashing a pillow and blanket in your drawer if you plan to nap in your office on a regular basis.
 • Conference room. A conference room can be a great place to catch some shuteye, but don’t forget to reserve the room to prevent accidental interruptions.
 • Library or book store. The expectation is for people to talk quietly at a library or book store, so there is little chance that you will be distracted by others. As bonus, many libraries and book stores sell coffee for your post-nap enjoyment.
 • Department store. Some department stores provide comfortable seating areas for those looking to take a break from shopping. This may be the most comfortable option available—but it can also be quite noisy.
 • Gym. Many gyms or athletic clubs provide lounges that are perfect for a short nap – consider incorporating a short nap before your daily workout.
 • Parked car. Surprisingly, a car is a comfortable place to nap. As long as it’s safe, you can take a power nap in your company parking lot during your lunch or coffee break. Another option is to pull into a safe parking lot on your commute home, lock the doors, switch on relaxing music, and enjoy 15 minutes of shuteye before heading home.
 • Passenger seat of your carpool. If you carpool, see if your carpool partner is open to you driving in the morning and power napping on the ride home. Make sure to bring headphones or earplugs so the driver is free to listen to the radio, crack gum, or talk on the phone.

The key to a successful power nap is to fall asleep quickly

Regardless of where you choose to power nap, these tips can help you quickly fall asleep:

 • Ditch your phone. It’s a smart idea to place your phone out of reach so you don’t waste valuable nap time texting or surfing the web. Additionally, the blue light from your phone can make it harder to fall asleep by inhibiting the release of melatonin.
 • Try white noise. White noise—or noise consisting of multiple frequencies played at the same volume—masks all types of distracting sounds. A number of free white noise apps are available for your phone, or you can simply turn on a fan. Some of my patients find they prefer pink noise to white noise, as it minimizes the volume of high frequency sounds.
 • Eat right. Consuming caffeine, fat, carbohydrates or sugar in the hours before your nap can keep you awake. If your stomach is grumbling, try something that contains protein and calcium—like a glass of milk.
 • Nap after lunch. In general, the best time to power nap is right after lunch. Often referred to as a siesta, a post-lunch nap takes advantage of your body’s natural sleep/wake cycle, which is typically in a sleep phase around 1 pm.
 • Establish a routine. Over time, you can train your body to quickly fall sleep by establishing a daily routine. For example, napping in the same place, at the same time, while listening to the same music will send signals to your body that it’s time to rest and rejuvenate.

Hopefully the above guidelines will help you figure out how best to incorporate a power nap into your daily routine and enjoy the benefits of sharper thinking throughout the second half of the day.

Bron: SPINE-Health, William Deardorff PhD 08/12/2016

Een powernap op je werk verbetert je prestatie

Zit jij soms ook gapend achter je bureau omdat je last hebt van een middagdip?

Een powernap zou dan zo gek nog niet zijn… Bij sommige Amerikaanse bedrijven zoals Google en Uber is dit heel normaal: daar zijn speciaal ‘nap rooms’ aanwezig waar werknemers even hun ogen dicht kunnen doen. 

Coach en docent psychologie Ilse Reijs vertelt in WorX dat het wetenschappelijk bewezen is dat zo’n dutje je prestatie verbetert: “Het kan voor drie uur lang effect hebben.”

Boost voor je hersenen

“Het is een korte boost voor je hersenen”, legt Ilse uit. Het verbetert je focus, productiviteit en creativiteit. Twintig minuten liggen is voldoende. Je komt dan nog niet in je diepe slaap, waardoor het makkelijker is om wakker te worden zonder dat slappe en futloze gevoel.

Ilse Reijs: “Een powernap tijdens je werk is zeer effectief”‘

Rustmomentje 

Is een powernap geen optie of val je niet zo makkelijk in slaap? Er zijn meer manieren om even tot rust te komen. “Het gaat uiteindelijk om de stilte”, aldus Ilse. Alternatieven zijn bijvoorbeeld mediteren, een rondje wandelen of luisteren naar klassieke muziek. Het kan zelfs helpen om naar foto’s van natuur te kijken.

Een aparte Powernap ruimte heeft altijd de voorkeur. De unieke actieve Rocking Relax Chair geeft een goede ondersteuning.

Bron: FunX Maandag 19 augustus 2019 – 07:49 uur | door Milou

Geniet van fantastische ontspanning in stijl

Ontspanning is de basis voor een innerlijke balans van lichaam en geest.

Als u kiest voor de Rocking Relax Chair, kiest u voor aantrekkelijk design, stimulerende ontspanningsprogramma’s en uitstekend zit- en ligcomfort. Een absolute weldaad.

De Rocking Relax Chair

De zachte schommeling gecombineerd met rustgevende muziek laat u genieten van een perfect samenspel van beweging en geluid. Of u nu een kort herstelprogramma, een uitgebreid ontspanningsprogramma of een slaaphulpmiddel wilt, met deze unieke relaxfauteuil krijgt u nieuwe energie en ontdekt u een totaal gevoel van pure wellness.

Het stijlvolle ontwerp van deze fauteuil in zwarte of witte uitvoering staat elegant in uw woonkamer, op het bedrijf, in Lounges of in Wellness ruimtes. Kies één van de drie programma’s en laat de spanning van de dag van u afglijden. Uw nieuwe favoriete plek!

De zit- en lighoudingen van deze relaxfauteuil zijn instelbaar voor maximaal comfort. U kiest simpelweg de positie waarin u van uw boek, film of muziek wilt genieten.

De Rocking Relax Chair heeft een speciaal geluidssysteem dat het fijne effect van de muziek versterkt. Individueel instelbare bassvibraties zorgen voor diepe ontspanning van uw lichaam.

Relax programma
In het 20 minuten durende ontspanningsprogramma zorgen de regelmatige schommelingen en bijbehorende relaxmuziek voor optimale ontspanning

Refresh of Powernap programma
Dit programma verkwikt u door middel van een herstellende “power nap”. Eerst komt u tot rust door steeds langzamer wordende schommelingen en muziektempo. Verderop in dit 20 minuten durende programma worden lichaam en geest voorzichtig geactiveerd door geleidelijk toenemende schommelende bewegingen en muziekvolume. #powernap

Comfort programma
Het Comfort programma duurt 2 uur en nodigt uit tot lezen, naar muziek luisteren of een film kijken terwijl u zich ontspant. In de rechtop-positie geniet u van ritmische schommelbewegingen, vergelijkbaar met de beweging van golven.

Kenmerken Rocking Relax Chair

 • Elegante design relaxfauteuil met unieke extra functies
 • Buitengewoon zitcomfort
 • harmonieuze schommel- en muziekfuncties
 • Draadloze design afstandsbediening met touchscreen
 • Automatische programma’s Relax, Refresh en Comfort
 • Externe audio ingang voor telefoon, iPod of mp3-speler om eigen muziek of luisterboeken af te spelen.
 • Speakers zijn zo geplaatst dat alleen de gebruiker de muziek hoort
 • Hoog afwerkingsniveau met eerste klas materialen
 • Verkrijgbaar in wit en zwart

Specificaties Rocking Relax Chair

 • Voltage: 230 V, 50 Hz
 • Verbruik: 90 W
 • Afmetingen: (H x B x D, in cm):
  – Normale stand: 110 x 68 x 140
  – Ligstand: 60 x 68 x 182
 • Gewicht: 46 kg
 • Kleur: zwart of wit
 • CE gekeurd

Het recept voor fittere werknemers? Powernappen!

Honderden studies tonen het aan: een dagelijkse powernap is goed voor de gezondheid. Maar op werk is er vaak geen tijd en geen ruimte voor.
Wij brengen daar verandering in. Rocking Relax Chair verkoopt en verhuurd Powernap Chairs voor een kort, verkwikkend dutje op het werk.

Gezond 
Het houden van een powernap van maximaal twintig minuten is zeer gezond. De vermoeidheid neemt sterk af en de concentratie verbetert. Er veel literatuur over positieve werking van de powernap, zelfs op het immuunsysteem. 

 “Ondernemers, geef uw mensen de kans om even hun ogen dicht te doen en  bij te komen van de dagelijkse hectiek. Ze gaan zich beslist beter en fitter voelen en presteren beter. De powernap trend sluit perfect aan bij de gezonde trends: niet roken, meer bewegen en gezond eten.” zegt Henk van Dijk.

De Powernap Room
In verschillende ziekenhuizen in Nederland is het al heel normaal. Verpleegkundigen en artsen in de nachtdienst maken al gebruik van Powernap mogelijkheden. Daar is dus nu de Rocking Relax Chair bijgekomen. Een makkelijk te plaatsen, wiegende stoel welke in kleine ruimten past. “Op verzoek van de klant, richten we die ruimten ook in”, zegt Henk van Dijk. Elke ruimte gaat dan een “ZEN Ambiance” krijgen.

Rocking Relax Chair is een luxe Powernap Chair

De Rocking Relax Chair is een Powernap Chair
De Rocking Relax Chair is een moderne, luxere stoel, die specifieke schommelingen maakt. We kennen allemaal het in slaap wiegen van de baby door de moeder. De Rocking Chair bootst dit wiegen van de moeder na. De stoel heeft een aantal specifieke programma’s, waarmee actief de slaap snel wordt opgewekt.
De stoel heeft een zachte schommelende beweging met rustgevende achtergrond muziek. Natuurlijke ontspanningsprocessen worden binnen enkele minuten geactiveerd. De rustgevende bewegingen van de stoel zorgen voor een diepe ontspanning.

Voor je personeel zorgen
Moderne Mensen willen in een bedrijf werken waar ze het gevoel hebben dat er goed voor hen gezorgd wordt, zonder dat het kapitalen behoeft te kosten. Bedrijven doen hun best, maar hebben nu vaak een masseur op het werk hebt die maar één keer in de maand komt. Dat kan beter vinden wij. Bedrijven kunnen de Rocking Relax Chair  in hun eigen organisatie introduceren en het powernappen voor iedereen dagelijks direct binnen handbereik brengen. 

Nieuw in de zakelijke markt
De Rocking Relax Chair kent al vele gebruikers in de gezondheidszorgmarkt. “Wij vinden dat ook gewone werknemers in bedrijven recht hebben op Gezondheid. Daarom richten we ons nu op de zakelijke markt”. We komen graag met werkgevers en hun afdelingen personeelszaken in gesprek om de voordelen te bespreken.

#powernap #dutje #relax #recharge #naptime #napatwork #health # bettersleep #energy

Powernap is Powerful

De Powernap heeft een positieve invloed op je arbeidsproductiviteit. Als je even tussendoor een heilzaam uiltje knapt zal je productiviteit met zo’n 34 procent toenemen.

Als werkgever ben je dus slim als je  een ruimte inricht waar je werknemers even vijftien minuten een Powernap kunt doen. Nu zijn er wel wat comfortabele stoelen te bedenken waar je even in kunt wegzakken, maar nu is er een moderne stoel  die speciaal voor een powernap ontworpen is. De Rocking Relax Chair wiegt je in slaap.

Heb je er al eens aan gedacht binnen je bedrijf een powernap te doen? Om een ruimte ter beschikking te stellen aan je personeel om weer even op te laden?

Een powernap geeft energie. De lunch dip vertalen in een verkwikkende 20 minuten durende powernap levert je voor de gehele middag weer voldoende energie op.

Technologie
De technologie van de Rocking Relax Chair is na vier jaren van ontwikkeling uitermate geschikt voor een verfrissende Powernap. De schommeling lijkt op het wiegen van de moeder en haar baby. De schommeling is precies juist om snel een diepe relaxatie te verkrijgen. De stoel komt automatisch terug in zijn begin positie na 20 minuten. Je zult verfrist en verkwikt weer opstaan.

De Rocking Relax Chair relaxfauteuil heeft een speciaal geluidssysteem dat het fijne effect van de muziek versterkt. Individueel instelbare bas vibraties zorgen voor diepe ontspanning van uw lichaam.

Relax programma
In het 20 minuten durende ontspanningsprogramma zorgen de regelmatige schommelingen en bijbehorende relaxmuziek voor optimale ontspanning

Refresh programma (Powernap)
Dit programma verkwikt je door middel van een herstellende “power nap”. Eerst komt u tot rust door steeds langzamer wordende schommelingen en muziektempo. Verderop in dit 20 minuten durende programma worden lichaam en geest voorzichtig geactiveerd door geleidelijk toenemende schommelende bewegingen en muziekvolume.

#powernap

Veel burn-outs onder jonge zorgmedewerkers:

Veel burn-outs onder jonge zorgmedewerkers:

De personeelstekorten in de zorg zijn groot en de werkdruk is hoog. En dat heeft gevolgen: 1 op de 8 jonge medewerkers in de zorg heeft ervaring met een burn-out, 1 op de 3 komt oververmoeid thuis, blijkt uit een inventarisatie van CNV Jongeren.

 ,,Vorig jaar juni kwam ik thuis te zitten. Ik had pijnklachten – dat kwam ergens anders door – maar toen bleek ook dat ik een burn-out had”, vertelt Kim, een 26-jarige verpleegkundige in opleiding die niet met haar echte naam in de krant wil. ,,Ik had last van duizeligheid, ik kon niet tegen prikkels, het werd al snel te veel. Ik had een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en schaamde me om te zeggen dat ik het niet trok”, vertelt ze. ,,Ik wilde heel graag alles goed doen.” 

Ze heeft nog een verklaring voor het hoge aantal burn-outs in deze sector:  ,,Iedereen in de zorg denkt eerst aan een ander. Mensen zijn heel zorgzaam, willen heel graag klaarstaan voor patiënten en collega’s, en het voelt dan heel onnatuurlijk om eerst aan jezelf te denken. Maar soms is het even nodig om egoïstisch te zijn.” Dat is de les die ze de afgelopen tijd heeft geleerd: ,,Niet meer continu doorgaan. Soms mag je ook gewoon even zeggen dat het te veel is. Want als je niet voor jezelf kunt zorgen, kun je het ook niet voor iemand anders.” Er is veel druk. De gaten in de roosters moeten altijd worden opgevuld, wat weer zorgt voor een negatieve werksfeer.Justine Feitsma, CNV Jongeren

Hoge werkdruk

Het langdurige ziekteverzuim in de zorg is sinds 2013 met 16 procent gestegen. Een stijging die grotendeels te wijten is aan de hoge werkdruk. ,,We willen een project starten om jonge werknemers weerbaarder te maken”, vertelt Justine Feitsma, namens CNV Jongeren. ,,Het gaat vaak om een gedragsverandering en door gesprekken met gedragswetenschappers weten we dat het heel moeilijk is om gedrag te veranderen. Toch zijn er veel kleine trucjes die het makkelijker maken. Bijvoorbeeld ook aan je partner of collega te vertellen dat je meer wil gaan sporten, dan ben je eerder geneigd het ook te doen.” Met een ingekorte en online cursus die mensen onder werktijd of in hun eigen kunnen doen, hoopt CNV Jongeren dat jonge werknemers beter leren om ‘nee’ te zeggen. 

CNV Jongeren bezocht voor het onderzoek vijf zorginstellingen en daar ondervroegen ze achthonderd mensen tijdens een enquête. Vierhonderd daarvan waren onder de 35 jaar. ,,We vonden vooral die een op de acht jonge medewerkers met burn-outklachten heel erg hoog. Daar schrokken we van. Dat zijn mensen die echt een persoonlijke ervaring hebben met een burn-out. Er waren ook antwoordmogelijkheden die minder zwaar waren, maar daar kozen ze niet voor.” Veelgenoemde oorzaken van de klachten zijn de prestatiedruk (26 procent),  een negatieve werksfeer (23 procent), personeelstekort (14 procent) en tijdsdruk (12 procent).  ,,Er is veel druk. De gaten in de roosters moeten altijd worden opgevuld, wat weer zorgt voor een negatieve werksfeer”, aldus Feitsma. 

,,De uitstroom, vooral onder 25- tot 35-jarigen, is in de zorg alarmerend hoog”, aldus Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. ,,De verzuimcijfers zijn in het afgelopen jaar verder gestegen tot ver boven het landelijk gemiddelde. Juist jonge medewerkers moeten veel meer begeleiding krijgen om ze te behouden voor de zorg.”

Bron: AD