Optimale Powernap

Een optimale Powernap

Denk je echt dat een dutje doen overdag alleen maar voor luie mensen is?


Nou, echt niet. Een powernap geeft je juist nieuwe energie. Maar dan moet je het wel goed doen.Slaap is heel belangrijk en zelfs essentieel voor een goed lichamelijk en geestelijk herstel

Een goed nachtrust is basis

‘s Nachts goed slapen is de basis voor je gezondheid. Een powernap overdag is een goede uitkomst wanneer je een keer slecht geslapen hebt. Een goede powernap heeft dan vele voordelen.Zo kun je goed blijven functioneren.

Twintig minuten powernap is bewezen effectief

15 tot 20 minuten je ogen dichtdoen is ideaal. Je geeft jezelf dan een flinke boost. Je zult alerter zijn en productiever. Bovendien verlaagt het je stressniveauGa je langer slapen, dan moeten je hersenen weer langzaam op gang komen omdat je diep geslapen hebt.Zo heb je er ook geen nadelige gevolgen van om s’avonds te gaan slapen.

Tussen 12.00 en 16.00 uur, de ideale tijd

De powernap is net als een siësta. Ideaal als je ‘s morgens hard gewerkt hebt en er ‘s middags weer flink tegenaan moetGa je later je powernap doen, dan loop je grote kans dat je je nachtrust gaat verstoren.Doe dat dus niet later dan 16:00 uur

Val eenvoudig in slaap

Zoek een rustig plekje. zorg dat je niet gestoord kunt worden. Blijf ver weg van telefoons en Pc schermen.concentreer je op je ademhaling dan wordt je snel rustig. Slaap je niet? dan rust je toch!

Maak gebruik van een goede powernap stoel.

#powernap #dutje #relax #recharge #naptime #napatwork #health # bettersleep #energy #wellbeing

http://www.rockingrelaxchair.nl

Werkstress in Nederland

werkstress in Nederland

Door het vele thuiswerken hebben behoorlijk wat mensen moeite om de balans tussen werk en privé te vinden én te bewaken. Zij krijgen last van werkstress waarbij een eventuele burn-out op de loer ligt.  Hoe staat het met de werkstress in Nederland In het algemeen en in het bijzonder in deze spannende tijd. 


Maar liefst 1,3 miljoen mensen hebben met werkstress te maken en dat gaat gepaard met 3,1 miljard aan kosten voor werkgevers. Veel mensen denken dat het aantal mensen met een burn-out door de C-crisis verder zal toenemen.

Balans tussen werk en privé

Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers samen kijken hoe ze het thuiswerken goed kunnen vormgeven. Zodat de balans tussen werk en privé goed bewaakt wordt. Het thuiswerken heeft voor- en nadelen. Aan de ene kant geeft het de vrijheid om even tussendoor iets anders te doen, aan de andere kant maakt het dat werk en privé heel erg in elkaar overvloeien.

We zien vaak dat de aanpak van werkstress en het voorkomen van een burn-out door werkgevers wordt gezien als iets wat de prive persoon zelf moet oplossen. Maar het is een samenhang tussen wat de werknemer én de werkgever kan doen. Gewoon het gesprek met elkaar voeren, dat zou misschien al heel veel hebben kunnen voorkomen.

Werkdruk is op zich niet slecht, maar het slaat om in een burn-out als je te lang wordt blootgesteld aan langdurige stress. Dan helpt het ook niet om een weekje vakantie te nemen, dan laad je niet meer op.

Ontspanning

Als coach, zie ik inderdaad sinds corona, dat mensen in bijvoorbeeld de zorg en ict vermoeider zijn. Een burn-out heeft ook psychische componenten, maar het is eigenlijk een fysiek/biologisch verhaal, waar er eigenlijk geen rust en ontspanning meer is.    

Om te voorkomen dat mensen een burn-out krijgen, zou het helpen dat werkgevers rust faciliteren, zoals ‘s middags verplicht niet tussen 12 en 1 op de telefoon of computer.Of juist verplicht gezamenlijk een aantal ademhalingsoefeningen doen. Hard werken vraagt hard ontspannen. Het helpt als een werkgever heel duidelijk aangeeft dat je overdag naar de winkel mag gaan.”

PowerNap
Als werkgever dat niet doet, dan kun je zelf kijken wat helpt om je hoofd leeg te maken, zoals goed slapen, of een powernap nemen kan heel ontspannend werken.De Rocking Relax Chair kan je daar goed bij helpen.
#Powernap #Burnout

http://www.rockingrelaxchair.nl/contact

Innerlijke rust

Soms is innerlijke rust een kwestie van de juiste muziek en de perfecte schommeling.

Je balans terugvinden is niet per se eenvoudiger in een relax chair, maar het kan wel helpen. Maar balans draait niet alleen om de stoel, hoe comfortabel het ook is en hoe diep achterover je ook kan gaan liggen. Het gaat om de ruimte die je maakt om te ademen en je batterijen op te laden, waar je ook bent en je twintig minuten de tijd voor jezelf neemt. Dus dan sluit je ogen, zet je de rocking chair aan en laat je gedachten de vrije loop. De muziek en de schommeling brengt je dichter bij jezelf.

Tijd om met je voeten omhoog te liggen.

Ben je klaarwakker, heb je tijd voor een korte siësta van 20 minuten of heb je behoefte aan een langer dutje? Met de handige Rocking relaxchair kan je rechtop zitten, achteroverleunen of platliggen. Perfect als je op zoek bent naar balans. Door je ogen te sluiten keer je als vanzelf naar binnen.

En toen was er geluid

Geluid is heel belangrijk voor de ontspannende sfeer. Speciale gecomponeerde fijne muziek helpt je snel te ontspannen en een andere dimensie in te gaan. De speakers zijn in de Chair geplaatst, zodat je de ontspannende muziek ook kunt voelen. Rustige,ontspannende muziek omringt je hele lichaam.

Heerlijk schommelen

De technologie van de Rocking Relax Chair is gebaseerd op het wiegen van de moeder met haar baby. De geruststellende schommeling zorgt er voor dat je snel een diepe relaxt gevoel gaat krijgen. Je zult verfrist en verkwikt weer opstaan. Je voelt je heerlijk ontspannen. De Rocking Relax Chair is uitermate geschikt voor een verfrissende Powernap.

Een deken die altijd past

Een verzwaarde deken is een must als je het heerlijk gezellig wilt maken, waar of wanneer dan ook. We merken dat heerlijk ingepakt liggen slapen een extra dimensie aan je rust geeft.De weldadige rust voel je je lichaam en geest binnendringen.

Wil je meer weten? Neem contact met ons op: www.rockingrelaxchair

RIVM adviseert powernap tijdens nachtdienst

Suggesties bij werken in de nacht voor werknemers en werkgevers

Tijdens de nachtdienst is het verstandig om:

 • Regelmatig lichamelijk actief te zijn. Bijvoorbeeld even een luchtje te scheppen, rekoefeningen te doen, of een stukje te lopen.
 • Voldoende pauzes te nemen. Bijvoorbeeld een half uur in het midden van de dienst, iedere 4 uur ten minste een half uur, of ieder uur 5 minuten.

Per dienst een of meerdere powernaps te doen. Elke powernap duurt maximaal 20 minuten.

• Gezond te eten. Hou de gewone hoeveelheid eten en het aantal eetmomenten aan. Hou ook in de periode dat je nachtdiensten draait zoveel mogelijk de regel aan van drie hoofdmaaltijden per etmaal. Ga niet eten/ snacken uit verveling.

• Bewust om te gaan met koffie en andere cafeïne- houdende dranken. Deze dranken kunnen helpen om wakker te blijven gedurende de nachtdienst, maar ze kunnen het ook moeilijker maken om na de nachtdienst in slaap te vallen.

 Het is beslist af te raden om medicatie te gebruiken om alert te blijven. Als u niet zonder dergelijke middelen kunt, is het gezonder om geen nachtwerk te doen.

Suggesties voor na de nachtdienst:

• Zorg voor ontspanning voor het slapen gaan en hou je normale ‘naar-bed-gaan-routine’ zo veel mogelijk aan. Stel de slaap niet te veel uit. Veel licht, inclusief beeldschermen, en sporten of andere zware inspanning voor het slapen gaan, is af te raden.

• Eet weinig voor het slapen gaan. Neem eventueel een lichte maaltijd, maar beperk cafeïne.

• Vermijd stressfactoren. Zorg voor goede ondersteuning vanuit de familie en je sociale netwerk (zoals opvang van kinderen) om na de nachtdienst ongestoord te kunnen slapen.

• Slaap in een geventileerde, koele, donkere en rustige kamer.

• Slaap voldoende, minimaal 6 – 8 uur, bij voorkeur achter elkaar door.

• Ga iets buiten doen nadat je wakker bent geworden. 

Slapen op het werk?: ziekenhuizen geven het voorbeeld

Personeelsmanagement
Het Radboudumc neemt maatregelen tegen de negatieve gevolgen van werken in de nacht. Geïnspireerd door het Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat het Nijmeegse ziekenhuis onder meer slapen op het werk faciliteren.Mensen die in de nachtdienst werken, lopen volgens de Gezondheidsraad meer risico op hart- en vaatziekten, diabetes, stressverschijnselen en slaap- en concentratieproblemen. Van alle werkenden in Nederland werkt 8,6% ‘regelmatig in de nacht’, nog eens 6,4% werkt volgens het  Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ‘soms in de nacht’.

Gevolgen slaapproblemen
“Iedereen kan last krijgen van slaapproblemen. Echter, vrouwen en medewerkers die onregelmatig werken en nachtdiensten draaien, lopen het grootste risico”, zo constateert ook zorgverzekeraar CZ na uitgebreid onderzoek.  Maar liefst 64 procent van de werkenden voelt de impact op het werk. De gevolgen: stemmingswisselingen, verminderd denkvermogen, meer ongelukken, meer gezondheidsproblemen en meer verzuim.

Slapen in powernapkamers tijdens nachtdienst
Ook in het Radboudumc ervaren medewerkers de negatieve gevolgen van een verstoorde biologische klok. Medewerkers geven aan dat zij tijdens nachtdiensten minder goed slapen en een energiedip of verminderde concentratie hebben. Ze eten bovendien vaker ongezond en onregelmatig, waardoor ze ook meer last hebben van buik- en darmklachten.
Het Radboudumc presenteerde onlangs maatregelen om het werken in de nachtdienst te verbeteren. Zo faciliteert het Nijmeegse ziekenhuis powernaps op de Intensive Care afdeling. Het Radboudumc biedt haar IC-medewerkers de mogelijkheid om tijdens de dag- en nachtdienst gebruik te maken van powernapstoelen. Deze stoelen zijn geplaatst in vier powernapkamers, die voorheen stiltekamers waren. Op de deuren hangen bordjes met ‘powernapkamers’, zodat dit voor zowel medewerkers als patiënten en bezoekers duidelijk is. Medewerkers kunnen zich er terugtrekken om gedurende zo’n twintig minuten te ontspannen of even te slapen om zodoende te herstellen. 

Maatregelen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
De maatregelen in het Radboudumc zijn geïnspireerd op een soortgelijke ontwikkeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daar introduceerde de Intensive Care vorig jaar al maatregelen om schadelijke effecten van de nachtdienst tegen te gaan. Ook in het Jeroen Bosch Ziekenhuis werden speciale brillen – dezelfde die piloten gebruiken om een jetlag tegen te gaan en sneller te acclimatiseren – en gezonde voeding geïntroduceerd.
Salet besloot na een bijeenkomst over burn-out in actie te komen op haar eigen afdeling. “Te beginnen bij het draaglijker maken van de nachtdienst. Je hebt een omgekeerd dag-nachtritme, eet onregelmatiger, frequenter en vaak ook ongezonder en je slaappatroon wordt verstoord. Het is bewezen dat een powernap van twintig minuten je een energieboost geeft.”

Onderzoek naar de effecten
Jo van Bussel, unithoofd van de IC in het Bossche ziekenhuis, verteld over de stoel dat die voornamelijk ’s nachts wordt gebruikt, maar ook in de dag- en avonddienst. “De rustgevende muziek in de stoel brengt de medewerker tot een waar zenmoment”, aldus Van Bussel.

Powernap tijdens nachtdienst in cao’
Zeker in nachtdiensten maakt een powernap een groot verschil, aldus powernapspecialist Kasper Janssen. “Het zou in cao’s geregeld moeten worden dat het mogelijk is om voor, tijdens of na de nachtdienst een powernap te doen”, vertelde hij eerder.

Powernap op het werk: wie durft?
Het is bekend dat het risico op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten toeneemt door de ontregeling van de biologische klok. Met een powernap kun je de ergste schade enigszins opvangen. Als je kort voordat de nachtdienst begint even voorslaapt, voorkom je dat vermoeidheid je tijdens het werk overvalt.”
“Driekwart zag in dat een powernap positief uitwerkt op hun gezondheid en productiviteit. De helft gaf echter aan daadwerkelijk gebruik te willen maken van een powernapruimte.

Bron: PW

Middagdutjes verhogen hart- en hersengezondheid, vermindert stress en nog veel meer.

Het middagdutje is een gemakkelijke manier om te ontspannen en te verjongen, en het lichaam de nodige boost te geven zodat het alles wat er is gebeurd gedurende de dag kan verwerken, zichzelf kan repareren en opnieuw kan instellen voor morgen.
Gebrek aan slaap kan nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid, maar helaas laat onze hectische levensstijl zelden tijd over voor goede rust.

Chronisch slaaptekort kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat slaap cruciaal is voor de hersenfunctie. Het is namelijk gekoppeld aan verhoogde activiteit van het sympathische (vecht-of-vlucht) zenuwstelsel. Dit veroorzaakt op zijn beurt chronische stress die het metabolisme beïnvloedt en leidt tot chronische systemische ontsteking.

Dit kan de reden zijn voor depressie en angst, diabetes en hart- en vaatziekten, artritis, gewichtstoename, algemene lichaamspijn, maag-darmproblemen, hormonale onbalans en infecties. Het gebrek aan slaap kan ook stemmingsstoornissen, geheugenproblemen en cognitieve en prestatietekorten veroorzaken.

Powernap optimaforma

Daarom kan een middagdutje een grote hulp zijn:
Een studie gepubliceerd in het BMJ Journal, Heart, toonde aan dat het risico op hart- en vaatziekten en hart- en vaatziekten lager was bij mensen die zelfs slechts twee keer per week dutten. Yue Leng, Ph.D. en Dr. Kristine Yaffe, van de Universiteit van Californië, San Francisco, merkten op: “Hoewel de exacte fysiologische paden die het slapen overdag koppelen aan het risico op [cardiovasculaire aandoeningen] niet duidelijk zijn. Dit onderzoek draagt bij aan het lopende debat over de gevolgen voor de gezondheid van dutten en suggereert dat het niet alleen de duur is, maar ook de frequentie die ertoe doet. ”

– Veel wetenschappers beweren dat 60 tot 90 minuten dutten net zo goed voor de hersenen kan zijn als een volledige nachtrust. Een studie van Harvard University uit 2010 toonde aan dat zelfs korte dutjes geheugen en leermogelijkheden stimuleren.

– Bill Anthony, een Amerikaanse psycholoog en directeur van het Harvard University Psychiatric Rehabilitation Centre beweert dat dutjes de cortisolspiegels in het lichaam drastisch verlagen.Tegenwoordig houden onze stressvolle levensstijlen het sympathische zenuwstelsel constant actief, waardoor de afgifte van epinefrine (aka-adrenaline) in uw bloedbaan wordt geactiveerd en de cortisolspiegels toenemen.

– Een kort dutje in de middag verhoogt de alertheid en reactietijd en helpt ons minder impulsief en meer tolerant voor frustratie te worden. Promovendus Jennifer Goldschmied van de Universiteit van Michigan legt uit: “Frustratietolerantie is een facet van emotieregulatie. Ik vermoed dat slapen ons meer afstand geeft [van een emotionele gebeurtenis] – het gaat niet alleen om het verstrijken van de tijd. ” Een dutje bleek zelfs efficiënter te zijn dan cafeïne in termen van het verbeteren van het perceptueel leren en geheugenconsolidatie

Hoewel je misschien alle voordelen van dutjes kent, heb je misschien niet genoeg tijd om midden in de dag een dutje te doen. De meeste experts leggen uit dat 20-30 minuten dutten voldoende is om je te vernieuwen.

Dit is wat je kunt verwachten van je dutje:

– 20-minuten dutje: verbetert mentale alertheid, geheugen en motorische vaardigheden.

– 20 tot 30 minuten dutje: verhoogt het geheugen en de creativiteit

– 30 tot 60 minuten dutje: verbetert uw beslissingsvaardigheden en geheugen

– 60 tot 90 minuten dutje: dit zorgt voor REM-slaap, herstart de hersenen en verbetert je probleemoplossende vaardigheden.

Kies het liefste een donkere en rustige ruimte, met een comfortabele temperatuur. Timing is erg belangrijk, dus voor de verkeerde tijd slapen kan leiden tot slaapinertie, en je zult je uiteindelijk suf en zelfs meer moe voelen dan voorheen. Probeer ook in de vroege middag een dutje te doen, want na drie uur ’s middags slapen kan je nachtrust verstoren.Net als in de ochtend heb je een paar minuten nodig om alert te zijn, dus gun jezelf wat tijd om goed wakker te worden.

Bron: Auteur stephanie,  Leeshetnu. nl

Wilt u meer weten over het houden van een Powernap met de RockingRelaxChair?

Doe een powernap in je nachtdienst

Zorg ervoor, dat je voor je jezelf zorgt
Nachtdienst doen is zo wie zo geen pretje. Het put je uit en het verstoord je levensritme. Veel mensen vinden het balen en zijn daarna dan ook erg uit hun doen. Het trekt een wissel op de uithoudingsvermogen.

Daar kunnen we wat aan doen. Wanneer je er voor zorgt, dat je voor jezelf zorgt!! We weten dat het houden van een kort #dutje oftewel een #powernap daarna je alertheid tot 35% kan verhogen. Doe dus een powernap!

Powernap
Een #Powernap is magisch. Het is de meest effectieve manier om als je moe en sloom bent om na de powernap wakker te wordend met een verfrissend gevoel. Onderzoeken hebben aangetoond dat een powernap veel beter is dan bijvoorbeeld een wandelingetje.

Voordelen
Er is ook aangetoond dat Powernap vele gezondheid voordelen heeft. Een powernap verbeterd het leren en het geheugen, voorkomt stress, verhoogd creativiteit, vergroot productiviteit en verlaagt zelfs het risico van hartfalen.

Doe het kort.
Een korte nap van 20 minuten is vaak het makkelijkste op het werk te doen.. Het past immers precies in de pauze. Omdat je dan niet zo diep slaapt, voel je je daarna niet duf en suf. Een powernap kan je “on the job performance” wel met 35% verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek bevestigd dit.

Doe het vaker
Wanneer je een enkele keer een powernap doet, zul je moeite hebben met in slaap komen. Het is immer allemaal nieuw voor je. Doe je het vaker dan ga je er aan wennen dat het kan en dat het mag! Je kan dan al binnen 1 minuut in slaap vallen.

Kies het juiste hulpmiddel
Er zijn een aantal producten op de markt die zich richten op de powernap. Van een slaapkast tot een trilmatras. Van gele brillen tot blauwe brillen. Er is echter maar 1 actief speciaal gemaakt product voor de powernap en dat is de Rocking Relax Chair.

Schommelen is veelvuldig Wetenschappelijk bewezen
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar de voordelen van schommelstoelen in vele gebruiksgebieden. Allemaal wijzen erop dat de voordelen van schommelen opleverd dat je snel en effectief rustig en kalm te gaat worden. In de ouderenzorg is de Rocking therapie dan ook internationaal bekend.

Muziek
In allerlei branches wordt gebruik gemaakt van muziek om iets te onderstrepen. Denk maar aan film muziek. Muziek maakt het spannend of juist erg rustig. Ga maar eens naar een film kijken zonder muziek. Een totaal andere ervaring. De Rocking Relax Chair met ingebouwde rustgevende muziek zorgt voor een prima ontspanning

Automatische programma’s
De Rocking Relax Chair heeft twee automatische programma’s welke de powernap perfect ondersteunen. Het Relax programma geeft 20 minuten een totale ontspanning. Het refresh programma zorgt ervoor dat je verkwikt wakker wordt na 20 minuten.

Zorg dus voor jezelf
wanneer je in de zorg werkt en je moet constant voor anderen zorgen trekt dat een wissel op je. Wanneer dat ook nog een in de nachtdienst is is dat dubbel lastig. De Rocking Relax Chair ondersteund je goed te zorgen. Voor jezelf en voor anderen.

In de Praktijk
Nu kunnen we dat we zo zeggen, maar dat moet je echt ervaren. Daarom helpen we je graag een praktijk test op te zetten om te zien hoe de Rocking relax Chair zijn werk doet! Hoe je kunt genieten van de voordelen van schommelen en muziek.

Huren
Om dit zelf te beoordelen kun je de Rocking Relax Chair eerst huren. Wanneer je daarna besluit om de Rocking Relax Chair te kopen, dan krijg je je betaalde huur terug. Is dat niet een geweldig voorstel? Bevalt het niet? Dan stuur je de stoel terug.

www.rockingrelaxchair.nl

De Powernap verdient een plaats in CAO

Ervaringsdeskundigen zeggen: ‘Recht op powernap verdient plaats in cao’

11 september ’19

Artsen en verpleegkundigen op de afdeling Intensive Care van het Radboudumc in Nijmegen kunnen sinds half mei dit jaar hun batterij opladen in speciale ‘powernapkamers’. Meer dan zeventig procent van de medewerkers maakt er minstens één keer per nacht gebruik van. De ervaringen zijn positief, volgens zorgmanager Mieke Meulendijks die zich persoonlijk inzette voor de slaapfaciliteit. Ze liet zich inspireren door het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) dat eind vorig jaar de primeur had. Astrid Salet, internist-intensivist bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis, zegt: “Voorzieningen om tijdens of meteen na je nachtdienst een powernap te doen, moeten in de cao geregeld worden.”

Dat nachtwerk je gezondheid niet ten goede komt en vreet aan je energieniveau, is algemeen bekend en erkend. Dat geldt voor alle sectoren, maar in de zorg is extra aandacht vereist voor de problematiek. Ten eerste omdat nachtdiensten permanente waakzaamheid vereisen, ten tweede om een halt toe te roepen aan de uitstroom van met name IC-personeel. Toch dringt de noodzaak tot het treffen van maatregelen slechts druppelsgewijs tot de sector door. Internist-intensivist Astrid Salet: “In 2017 waarschuwde de Gezondheidsraad al voor de schadelijke effecten van nachtdiensten. Dat is nauwelijks opgepikt, noch door de politiek, noch door het bedrijfsleven en de zorg. Ik zie nu pas een lichte kentering.”

Nachtwerk verstoort je biologische klok

Nachtwerk verstoort je biologische klok. Het gevolg op korte termijn is: slapeloosheid, energiedips en verminderde concentratie. Daarnaast zijn er serieuze aanwijzingen dat veelvuldige nachtdiensten op de langere termijn kunnen leiden tot een verhoogde kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten. Er wordt zelfs een relatie gelegd met borstkanker, maar daar bestaat nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs voor.

Astrid Salet, internist/intensivist Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Dit móet veranderen!”

Astrid Salet, die zelf al meer dan dertig jaar onder de meest uitdagende omstandigheden nachtdiensten draait, nam de waarschuwingen en adviezen van de Gezondheidsraad wel serieus. Samen met een collega trok ze bij de directie en de arbodienst van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan de bel en zei: dit móet veranderen. Vanaf dat moment ging het balletje rollen en nam het draagvlak voor het treffen van maatregelen snel toe. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd trendsetter.

“Alles bij elkaar, de stoelen, de brillen en de speciale voeding die we ’s nachts en overdag aanbieden, kosten de maatregelen veel geld”, zegt Astrid Salet. “Maar als je dit afzet tegen de kosten van de apparatuur die we hier op de Intensive Care hebben staan, is het helemaal niets. We hebben berekend dat het gaat om een investering van één euro per persoon per dag. Waar hebben we het dan over? Je krijgt enorm veel terug voor die ene euro: fittere medewerkers en meer veiligheid en kwaliteit voor de zorgverlener én de patiënt. Echt, de waakzaamheid gaat met sprongen vooruit. Dat verklaart waarom de belangstelling vanuit onze en andere sectoren groot is. Ik denk dat we al wel dertig ziekenhuizen op bezoek hebben gehad. Ons voorbeeld wordt opgevolgd.”

Nachtdiensten als reden voor vroegtijdig einde aan gedroomde loopbaan

Mieke Meulendijks, zorgmanager Radboudumc: “Goede voorzieningen zijn cruciaal om de continuïteit van de Intensive Care veilig te stellen.”

Een van de ziekenhuizen die in ’s-Hertogenbosch op de koffie ging, was het Radboudumc uit Nijmegen. Zorgmanager en oud-IC-verpleegkundige Mieke Meulendijks is nog steeds enthousiast over het werkbezoek. Binnen haar managementrol is de duurzame inzet van zorgprofessionals een belangrijk punt van aandacht. Bovendien heeft ze te maken met een structureel tekort aan IC-personeel en zijn nachtdiensten een van de redenen waarom leerling-verpleegkundigen vroegtijdig een punt achter hun gedroomde loopbaan zetten. “Onregelmatige diensten en vooral nachtdiensten zijn steeds minder populair. Daar zullen we écht iets aan moeten doen om de continuïteit op de Intensive Care veilig te stellen.”

 Pilot op Intensive Care

Mieke stelde een werkgroepje samen, formuleerde een plan van aanpak en presenteerde dat aan het management. Er kwam vrijwel direct toestemming en financiële ondersteuning. Het Radboudumc schafte vier powernap-stoelen aan, en maakte ruimte voor powernapkamers. De voorzieningen zijn nu nog als pilot beperkt tot de Intensive Care. Maar de ervaringen zijn dusdanig, dat er een reële kans bestaat dat alle nachtwerkers van het ziekenhuis in de nabije toekomst in hun werkomgeving een legitiem en verkwikkend hazenslaapje kunnen doen.

“Even legitiem je ogen dicht mogen doen… dat doet wonderen.”

Er is bewust niets geregeld rond het gebruik van de voorzieningen. Mieke: “We werken hier met hoogopgeleide mensen, dus dat regelt zichzelf. Wie behoefte heeft aan een powernap, maakt binnen de eigen verantwoordelijkheid gebruik van de voorziening. Even je ogen dicht en ontspannen – niet langer dan twintig minuten, want je mag niet in een diepe slaap vallen! – doet echt wonderen. We weten dat mensen in de praktijk sowieso af en toe wegdommelen, maar dan in een ongemakkelijke houding en zonder het zelf te reguleren. Nu bepaal je je eigen moment, gebruik je een speciale stoel en stel je een eigen programmaatje in om te ontspannen of jezelf te activeren. Iedereen is enthousiast, de belangstelling vanuit andere afdelingen is enorm.”

Pakket aan maatregelen om nachtdiensten aantrekkelijker te maken

De powernap-faciliteiten zijn slechts één onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen dat het Radboudumc treft om nachtdiensten minder belastend en aantrekkelijker te maken. Er gaat veel aandacht uit naar het beschikbaar stellen van gezonde voeding in de nachtelijke uren en er zijn brillen beschikbaar, die helpen om ’s nachts wakker te blijven. Tot slot is er een pilot gestart, die medewerkers zoveel mogelijk zeggenschap moet geven over het invullen van de roosters.

Of de maatregelen een halt gaan toeroepen aan de uitstroom van zorgprofessionals die zich op de Intensive Care sterker manifesteert dan op andere afdelingen, kan alleen de toekomst uitwijzen. De ervaringen zijn zeer goed. Dat er eindelijk serieus aandacht wordt besteed aan de problematiek rond nachtdiensten, wordt op de werkvloer bijzonder op prijs gesteld. Mieke Meulendijks: “We hebben er een gezamenlijk project van gemaakt, waar alle disciplines bij betrokken zijn. Het draagvlak is enorm en ik kan alle ziekenhuizen aanbevelen om hetzelfde te doen.”

“Ik zie significante verbeteringen en weet zeker dat we dat wetenschappelijk gaan bewijzen.”

Astrid Salet van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, onderschrijft dit van harte als ‘powernap-pionier en –ambassadrice’. Ze is ervan overtuigd dat de mogelijkheid om onder optimale omstandighde voordelen voor jouw organisatieeden en volledig legitiem een hazenslaapje te doen, helpt om gezondheidsrisico’s te verkleinen. Rationeel als ze is, beseft Astrid dat het wetenschappelijke bewijs daarvoor nog geleverd moet worden. Om de wetenschap aan de praktijk te koppelen, volgt het Jeroen Bosch Ziekenhuis in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum een representatieve groep artsen en verpleegkundigen. De uitkomst van dit onderzoek staat geagendeerd voor begin 2020. Astrid hoeft de uitslag niet af te wachten om op basis van wat ze om zich heen ziet gebeuren vast te stellen dat de maatregelen resulteren in significante verbeteringen. Ze zegt: “Dit moet gewoon als vanzelfsprekend in de cao worden vastgelegd.”

Door: Nationale Zorggids / Ton Hilderink

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een Powernap en de voordelen voor jouw organisatie? Neem dan contact op:

Een Powernap of middagdutje is gezond

Een middagdutje of Powernap is gezond, dat weten we.. Wegdromen is bijkomen, mits je je powernap op de juiste manier tot stand brengt. Een goed dutje werkt verfrissend en verkwikkend en hoeft helemaal niet lang te duren.

Overdag een uiltje knappen heeft tal van voordelen. Een middagdutje is geen vervanger van een goede nachtrust, maar het is een extraatje. Als je weer eens met je handen in het haar achter je bureau zit, biedt een powernap uitkomst. Een twintig minuutjes durende Powernap zorgt voor nieuwe inzichten, rust in je hoofd en veel inspiratie.

Tijdstip

Een middagdutje heet niet voor niets een middagdutje: als je ’s ochtends al wegdommelt, heb je daar niet zoveel aan. De nacht is net voorbij en als je gelijk na het opstaan je bed weer induikt, kom je er niet meer uit. Volgens psychologen ben je de eerste drie uur van je werkdag het productiefst: van deze uren moet je dus gebruikmaken. Als je je ogen dichtdoet in de late middaguurtjes, verstoor je je nachtrust. Je maakt het jezelf dan heel lastig om ’s avonds de slaap te vatten.

Het ideale tijdstip voor een middagdutje is rond een uur of twee. Dat blijkt ook uit onderzoeken van vele universiteiten De wetenschappers toonden aan dat werken na de lunch helemaal geen zin heeft. Door de glucose in het eten zouden de hersencellen stoppen met de orexine productie, een signaalhormoon dat ons wakker houdt. Het kan dus kloppen dat je je na het middageten wat slaperig voelt. De perfecte timing om een dutje te doen dus.

Lengte

Aan een powernap van twintig minuten genoeg. Deze periode is voldoende om rust te creëren en daarna fris en energiek wakker te worden. Je slaapt namelijk in verschillende fasen. De eerste fase is de tijdsspanne waarin je in slaap valt. In de tweede fase komt je lichaam tot rust, maar slaap je nog niet heel diep. Het is het beste om in deze lichte slaapfase wakker te worden. Als je langer doorslaapt, beland je in de diepe slaapfase. Wakker worden is dan heel vervelend: je voelt je suf, sloom en vermoeider dan voor je slaapje.

Frequentie

In het begin is het misschien lastig om in slaap te vallen. Overdag dutten zit immers nog niet in je ritme. Je lichaam heeft zeven dagen nodig om te wennen aan een dagelijkse powernap. Als je gewend bent aan een dutje, is de kwaliteit beter. Je valt sneller in slaap en de goede werking komt dan het best tot zijn recht. Als je af en toe een middagdutje doet, breng je je natuurlijke slaap-waakritme alleen maar in de war, aldus professor Maas van de Cornell University.

Tips

 • Drink een kop koffie voor je middagdutje. De cafeïne in de koffie bestrijdt adenosine, een stofje in je hersenen dat je moe maakt. Na twintig tot dertig minuten werkt de cafeïne in. Als je na twintig minuten wakker wordt, ben je weer helemaal opgepept. Een dubbele opkikker!
 • Zet voor je je ogen dicht doet een wekker. Zo voorkom je dat je langer dan twintig minuten slaapt en in de diepe slaapfase terechtkomt. Als je weet dat je niet gelijk in slaap valt, kan je je wekker ook na 25 minuten af laten gaan.
 • Maak gebruik van een hulpmiddel zoals de www.rockingrelaxchair.nl
 • Eet voor je gaat slapen een kleine hoeveelheid van deze slaapverwekkers:
 1. kersen: bevat tryptofaan, een aminozuur dat invloed heeft op je slaaplust
 2. amandelen: helpen je spieren licht te ontspannen
 3. pompoen- of zonnebloempitten: rijk aan tryptofaan
 4. banaan: bevat melatonine
 • Drink een glas (warme) melk of een kopje kamillethee. Zuivelproducten bevatten calcium, dit bevordert een rustige slaap. Kamille werkt ontspannend.
 • Zet je mobiel uit en zorg dat je niet gestoord kan worden.
 • Was je gezicht na je powernap met een plens koud water. Dit zorgt ervoor dat je gelijk wakker bent.

Bron: onder andere “gezondheidsnet”.

Serieuze slaapproblemen? “Doe een Powernap.

Mensen met slaaptekort functioneren minder goed op het werk. Eén op de zes werknemers heeft serieuze slaapproblemen. Bijna twee derde van hen functioneert daardoor soms minder goed op het werk, waardoor fouten op de loer liggen.

Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van verzekeraar Zilveren Kruis. Meer dan de helft (59 procent) van de slecht slapende werknemers heeft last van concentratieproblemen. Een kwart geeft aan fouten te maken door het gebrek aan een goede nachtrust.

slaap problemen of Powernap?

Kort lontje

Wie te weinig (minder dan 7 uur) slaapt, functioneert simpelweg niet optimaal. “Met name de voorkant van je hersenen is gevoelig voor te weinig slaap”, weten slaapconsulenten. “Organisatie, probleemoplossend vermogen, creativiteit: het gaat daardoor allemaal achteruit. Je bent minder geconcentreerd, kunt je aandacht er slecht bijhouden en ook je geheugen en vermogen om nieuwe dingen te leren gaan achteruit. Je krijgt een stuk minder gedaan.” En dat is nog niet alles. Een slaaptekort heeft ook emotionele gevolgen. “Je bent humeuriger en hebt een korter lontje, waardoor je eerder aanvaringen krijgt met collega’s. Daarnaast kost het meer moeite om anderen te interpreteren.” 

Piekeren over werk

Kortom: je baas heeft veel meer aan je als je uitgeslapen op het werk verschijnt. Maar dat valt soms niet mee. Dat mensen wakker liggen, komt volgens het onderzoek vaak door het werk. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan wakker te liggen vanwege zorgen over hun baan. Opvallend: het percentage over werk piekerende mannen is hoger (55 procent) dan vrouwen (44 procent). Vrouwen kunnen vaker niet slapen vanwege privéproblemen. Mensen met slaaptekort zijn grofweg in te delen in twee groepen;. “Aan de ene kant de mensen die moeilijk in slaap vallen en blijven. Aan de andere kant de groep die in principe moeiteloos in slaap komt, maar simpelweg te laat naar bed gaat omdat andere dingen voorrang krijgen.”

Powernap

Met name voor die laatste groep kan een Powernap ‘in de baas z’n tijd’ nuttig zijn. Het Zilveren Kruis pleit voor zo’n powernap op kantoor. “Het is een goede investering van je tijd. Je hebt er zeker drie uur profijt van. Je concentratie gaat omhoog, net als je humeur, je geheugen en je vermogen om dingen te leren.” Het ideale hazenslaapje duurt 20 minuten. “Je moet niet in de diepe fase van de slaap terechtkomen en daaruit moeten ontwaken. Dat werkt averechts, tenzij je een hele slaapcyclus doorloopt van 90 tot 100 minuten. Maar daar heb je de tijd niet voor op het werk.” Het beste moment om even de ogen te sluiten is om 14:00 uur. “Dan ben je gemiddeld het minst scherp.”

Ondergeschoven kindje

Leuk idee zo’n middagdutje, maar grote kans dat je baas niet juicht van enthousiasme als je vanmiddag aankondigt dat je even een Nap gaat doen. “Er rust nog een soort taboe op slaap”. “Veel mensen associëren slapen helaas met lui zijn.” Dat moet veranderen. Bedrijven zouden een goede nachtrust meer moeten stimuleren, omdat ze zelf gebaat zijn bij uitgeruste werknemers. “Veel bedrijven zijn bezig met de gezondheid van hun werknemers en focussen daarbij vooral op beweging en voeding. Slaap is een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl het daar allemaal mee begint. Als je niet goed slaapt, ben je ook meer geneigd om ongezond te eten en minder geneigd om te gaan sporten.”

Bron: rtlnieuws.nl: 12 september 2016 11:35

Neem contact met ons op om te zien hoe we u kunnen helpen uw werknemers 35% meer te laten presteren na de Powernap.